Jornades per a docents d’escoles d’art i disseny públiques, Guadalajara: Conferències (1)


 
Els dies 24 i 25 d’abril van tenir lloc les ‘II jornadas para docentes de escuelas asociadas a la CEA (Confederación de Escuelas de Arte)’ a la Escuela de Arte de Guadalajara, on vam participar-hi amb l’assistència d’Eduard Ducròs, Nacho Clemente i Eva Moya. 

Aquestes jornades són un punt d’encontre dels professors de les escoles d’art i disseny públiques de totes les comunitats de l’Estat espanyol. L’edició d’aquest any, que tenia com a tema l'ensenyament del disseny a la globalització.
El programa de les jornades va comptar amb una acurada selecció de conferenciants que van centrar especialment en els nous papers del dissenyador i la conseqüent necessitat de renovar l’educació del disseny.
D’entre les conferències cal destacar especialment la xerrada de l’investigador i professor britànic Guy Julier  Aquest especialista en cultura del disseny contemporani del Victoria and Albert Museum i de la Universitat de Brighton va plantejar una reveladora visió de l’evolució del disseny contemporani cap a la pràctica i la interacció entre els dissenyadors, productors i consumidors.

“El disseny ara fa venda de processos”
 
“Cauen les distincions entre les disciplines del disseny” 
“S’han de formar dissenyadors especialistes en temes, assumptes i contextos, més que en disciplines”
Guy Julier

La intervenció de la pedagoga María Acaso
va sacsejar l’auditori amb les seves teories sobre la revolució educativa (#rEDUvolution) i les crítiques a l’educació bulímica. Una de les idees més interessants que va plantejar Acaso va ser la del professor com a dissenyador i la seva responsabilitat en el canvi de les estratègies del disseny pedagògic. En la mateixa línia, l’arquitecte italià Alfredo Calosci va presentar l’innovador projecte Coder Dojo: uns tallers de programació per a nens  amb el que va defensar el valor del dissenyador com a mediador o facilitador cultural i la importància del treball participatiu en els projectes educatius.

“El professor és un dissenyador”
 
“L’educació bulímica és memoritzar, vomitar i oblidar” 
María Acaso

Molt destacable va ser la xerrada del premi nacional de disseny Nacho Lavernia. El dissenyador valencià va fer un recorregut per la seva sòlida trajectòria: des dels seus inicis com a estudiant de disseny de producte a Barcelona i la fundació del mític estudi “La nave” als anys 80 fins als darrers projectes del seu estudi Lavernia&Cienfuegos. Lavernia també va exposar la seva fonamentada i coherent visió del procés i de la metodologia de disseny.

“El disseny és comunicació. La matèria primera de tot disseny és la imatge” 
Nacho Lavernia
 

La darrera conferència de les jornades va ser a càrrec del sempre provocador Álvaro Sobrino, que va buscar generar debat sobre temes com la participació d’estudiants als concursos de disseny i les pràctiques professionals, entre d’altres.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL PROJECTOR | ESCOLA SERRA I ABELLA - Fundació Foto Colectania

Activitat de Croma al Cifo de l'Hospitalet